Uutiset

Automaatiotoimittaja erikoistui serialisointiin: iskuvalmiina buumiin

16.12.2016

Vuosi 2014 oli merkittävä virstanpylväs automaatiotoimittaja Servicepointille. Tuolloin eri lähteistä tuli tietoa, että Euroopan Unioni valmisteli reseptilääkkeiden serialisointipakkoa. Vastaava lainsäädäntö oli vireillä myös monilla muilla markkina-alueilla eri puolella maailmaa. Tarkempi tutustuminen asiaan johti siihen, että Servicepointilla käynnistyi määrätietoinen valmistautuminen serialisoinnin vaatimuksiin.

Tietoa lääkeväärennösdirektiivistä tuli muun muassa suomalaiselta lääkevalmistaja Orionilta, jonka Kuopion ja Salon tehtailla Servicepoint oli mukana lääkevalmistuslinjastojen automaatiosuunnittelussa ja rakentamisessa. Yhteistyötä oli tehty jo usean vuoden ajan.

”Meillä on itseasiassa pitkä yhteinen historia Orionin kanssa, sillä Servicepointin toinen perustajayrityksistä, Kuopion Konepaja Oy, on tehnyt mekaanista kunnossapitoa Kuopion tehtaalla jo 1980-luvulta saakka. Lisäksi toinen perustajayrityksistä, myöhemmin Servicepointiin fuusioitu Delta Matic Engineering Oy, teki heille jo 1990-luvulla automaatioprojekteja”, kertoo Servicepointin hallituksen puheenjohtaja Risto Finne.

Projektien kokonaishoito vahvasti omiin käsiin

Kunnossapitoon ja automaatioon erikoistuneet kuopiolaisyritykset perustivat Servicepointin vuonna 2006, koska yhteisille asiakkaille haluttiin tarjota laaja-alaisempaa palvelua. Alussa ainoa asiakas oli ikkuna- ja ovivalmistaja Fenestra, jonka tehtaan kunnossapitotoiminta siirtyi ABB:ltä Servicepointille.

”Teimme edelleen kunnossapitoa, mutta tehtaan tuotannon vaihtuessa aihiotehtaaksi automatiikka-asennuksien osuus kasvoi merkittävästi”, kertoo Finne.

Servicepointin automaatio-osaaminen vahvistui entisestään, kun se hankki parin kumppaniyrityksensä automaatioliiketoiminnot itselleen. Tässä yhteydessä käynnistyi myös partneriyhteistyö automaatiolaitteiden valmistaja Siemensin kanssa.

Laaja-alaiset automaatioprojektit vaativat myös suunnittelua, joten seuraava askel oli perustaa oma suunnittelutiimi.

”Käytimme suunnittelussa aluksi kumppaneita, mutta emme saaneet heiltä riittävän hyvää ja oikea-aikaista palvelua. Otimme projektien kokonaishoidon vahvasti omiin käsiimme ja vahvistimme asemaamme integraattorina, joka vastaa automaation räätälöinnistä, laitteiden integroinnista sekä projektien kokonaisarkkitehtuurista. Tämä oli merkittävä etu asiakkaillemme, joiden ei tarvinnut hankkia osaamista eri alihankkijoilta”, kuvailee Finne.

Samalla Servicepoint laajensi yhteistyöverkostoaan ja solmi kumppanuuksia esimerkiksi robottivalmistaja KUKAn ja konenäkökameravalmistaja Cognexin kanssa. Kokonaisprojektit lisääntyivät monilla eri teollisuudenaloilla ja mukaan tuli lisää etenkin lääketeollisuuden automaatioprojekteja, joihin tarvittiin erityisosaamista sensitiivisistä aloista.

Raskas isku auttoi lopulta kasvuun 

Vuonna 2014 tapahtui merkittävä käänne. Servicepoint sai tuolloin vihiä EU:n valmistelevasta lääkeväärennösdirektiivistä ja päätti erikoistua serialisointiin. Päätös sai kuitenkin yllättävän kimmokkeen samana vuonna, kun yhtiön suurin asiakas Fenestra meni konkurssiin.

”Se oli meille todella raskas isku, mutta toisaalta valoi meihin rohkeutta keskittyä enemmän automaatioprojekteihin”, sanoo Finne.

Päätös uudesta avaintoimialasta on kantanut pitkälle. Servicepoint on nyt Pohjoismaiden johtava serialisointiautomaatiotoimittaja ja tekee parhaillaan projekteja serialisointilaitekumppaninsa Systechin kanssa myös Belgiassa ja Italiassa.

”Olimme hyvissä ajoin liikkeellä, sillä olemme voineet varautua jo kahden vuoden ajan serialisointibuumiin. Olemme hankkineet tietoa serialisointia koskevasta lainsäädännöstä ja markkinatarpeesta, kehittäneet toimintojamme, rakentaneet lisätilaa, perustaneet serialisoinnin koulutustilan ja rekrytoineet osaajia. Kaiken uuden pohjana on puolestaan lähes 30-vuotinen osaamisemme, jota on kehitetty päämäärätietoisesti asiakastarpeiden mukaan”, toteaa Finne tyytyväisenä.

Tulevaisuus näyttää, mihin suuntaan Servicepointin osaamista kehitetään. Merkit kuitenkin näyttävät siltä, että serialisointibuumi ei lopu vuosiin. Lääkealan investointipaine serialisointiin on vasta alkua, sillä monet valmistavan teollisuuden yritykset ovat kiinnostuneet omien tuotteidensa suojaamisesta serialisoinnilla. Piratismi saa huutia, kun aidot tuotteet suojataan koodilla.

Iiro Jantunen
TkT, Teknologiajohtaja
Servicepoint Kuopio Oy
iiro.jantunen@servicepoint.fi