Uutiset

Suomalaisista sairaaloista on löydetty väärennetyksi epäiltyjä syöpälääkkeitä

22.01.2018

Väärennetyksi epäiltyä syöpälääkettä on löydetty suomalaisista sairaaloista ja jaettu yhdeksälle potilaalle. Vaikuttaa siltä, että kyseessä on enemmänkin ongelma kuin ”vain” epämääräinen lääkkeiden myyjä. Lääkelaitos Fimea on nyt tutkinut paikallista lääketukkukauppaa, joka oli jakanut kyseisen lääkkeen ja löytänyt ongelmia karanteenimenettelyissä. Kyseisellä tukkuliikkeellä on viime syyskuusta lähtien ollut vakavia ongelmia uusien ERP-järjestelmien käyttöönoton myötä, mikä johti lääkepulaan ja toimitusongelmiin ympäri Suomea viime syksynä. Loppujen lopuksi analyysin perusteella lääkkeiden todettiin olevan aitoja, mutta puutteellisesti merkittyjä.

Juuri tästä syystä Euroopan unioni, Yhdysvallat, Venäjä, Kiina ja muut maat ryhtyivät toimiin kansalaistensa suojelemiseksi serialisointi- ja jäljitettävyysratkaisujen avulla. Jos EMVS olisi ollut käytössä, tukkuliike olisi tehnyt riskiperusteisen tarkastuksen. Tämä olisi säästänyt kaikkien osapuolien aikaa sekä rahaa ja suojellut lisäksi brändiarvoa.

Vielä on paljon työtä tehtävänä tarvittavien serialisointiteknologian ja -palveluiden toteuttamiseksi lääkevalmistajille, CMO:lle / CPO:lle, uudelleen pakkaajille ja rinnakkaisvalmistajille, apteekeille sekä kansallisen tason järjestelmille (NMVO). Määräaika on vain vuoden päästä – kiirehdi ja pyydä meiltä ammattitaitoista apua, jos toteutustyösi ei ole meneillään!

Me Servicepointilla autamme valmistajia, pakkaajia ja tukkukauppiaita hankkimaan, asentamaan ja käyttöönottamaan tarvittavat järjestelmät.

Iiro Jantunen
TkT, Teknologiajohtaja
Servicepoint Kuopio Oy
iiro.jantunen@servicepoint.fi